Bij het globusgevoel (globus nervosus) heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan zich zelfs zo erg uiten dat je denkt moeite te hebben met ademhalen. Ook kan het slikken bemoeilijkt worden. Heesheid en de kriebelhoest kunnen samengaan met globusklachten, maar het hoeft niet. Globusklachten kunnen verschillende oorzaken hebben.
Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Abnormale spieractiviteit of gevoeligheid van de slokdarm.
- Pyschische oorzaak: het uitdrogen van de keel door stress, angst, verdriet, woede of een andere sterke emotie.
- Herhaald slikken of door een versnelde ademhaling.
- Verkeerd stemgebruik.
- Overmatig kuchen en keelschrapen.
Wanneer het gevoel langzaam begint, constant aanwezig is en in de loop van de tijd steeds erger wordt, kan er een andere oorzaak aan ten grondslag liggen. Belangrijk is, dat je beseft dat het globusgevoel meestal een kortstondige reactie is op spanning, emotie of boosheid en het slechts in zeldzame gevallen ernstig is.
Wat doet de logopedist?
De logopedist verricht onderzoek, stelt de logopedische diagnose en maakt een behandelplan. Over.logopedie is gespecialiseerd in toepassing van manuele technieken als het gaat om het hoofd/halsgebied en de larynx (strottenhoofd). Dit wordt onder meer gebruikt ter verbetering van de stemkwaliteit, makkelijker spreken en slikken en om het globusgevoel (brok in de keel) te laten verdwijnen. Daarnaast kan er gewerkt worden aan de ademhaling (adembeweging en ademritme) en aan een ontspannen manier van stemgeven. Ook wordt bekeken hoe het stemgebruik van de patiënt in het dagelijks leven is, om advies op maat te kunnen geven.
Bron: http://www.logopedie.nl/site/home